## CALIFORNIA COASTAL COMMISSION

45 FREMONT, SUITE 2000 SAN FRANCISCO, CA 94105-2219 VOICE (415) 904-5200 FAX (415) 904-5400 TDD (415) 597-5885



November 21, 2012

## Public Workshop: Improving the Local Coastal Planning Process December 12, 2012 8:30 am-12:30 pm San Francisco, CA

## **WORKSHOP GOALS:**

- To foster communication and information exchange between local government officials, Coastal Commissioners and the public.
- To advance the 2009 Commission workshop discussion on improving the LCP Process by exploring specific ways
  for local governments, the Coastal Commission, and the public to work together to achieve a more effective,
  predictable and efficient process.

## 8:30 - 8:55 am: INTRODUCTIONS AND BACKGROUND ON THE LCP PROCESS

A Brief Introduction of participants and presentation of background on the LCP process Coastal Commission Perspective: (10 Min) Local Government Perspective: (10 min)

8:55-10:15	IMPROVING THE LCP PROCESS: WORKING TOGETHER TO DEVELOP BEST PRACTICES TO ACHIEVE SUCCESSFUL OUTCOMES Suggested Discussion Points 1. General Coordination 2. Amendment Scoping and Development/ Local Amendment Process
8:55- 9:45	<b>Discussion among Local Officials and Commissioners</b> (50 minutes)
9:45 -10:05	Public Comments (time per speaker based on number of speakers). (20 minutes)
10:05-10:15	Follow Up Discussion/Local Officials and Commissioners (10 minutes)

10:15-10:30 Break

10:30 –11:50	CONTINUATION: IMPROVING THE LCP PROCESS Suggested Discussion Points 3. Coastal Commission Process for Considering Amendments 4. Next Steps
10:30 -11:20	<b>Discussion among Local Officials and Commissioners</b> (50 minutes)
11:20-11:40	Public Comment (20 Min)
11:40- 11:50	Follow Up Discussion/Local Officials and Commissioners (10 minutes)
11:50-12:20	SEA LEVEL RISE: OVERVIEW
12:20-12:30	NEXT STEPS, 2014 WORKSHOP AND ADJOURNMENT