CALIFORNIA COASTAL COMMISSION

45 FREMONT STREET, SUITE 2000 SAN FRANCISCO, CA 94105-2219 VOICE (415) 904-5200 FAX (415) 904-5400 TDD (415) 597-5885



WORKSHOP AGENDA: AGRICULTURE IN THE COASTAL ZONE

Date: May 8, 2013 Location: Board of Supervisors Chamber, Marin Civic Center, 3501 Civic Center Drive, San Rafael, CA 94903 Estimated duration: 3 1/2 hours; 8:30 a.m. – noon; times are approximate Purpose: Public education and discussion of topics related to agriculture in the coastal zone

8:30 - 8:35 A.M.	I. WELCOME AND INTRODUCTION (5 MINUTES)
8:35 - 8:50 A.M.	II. STAFF PRESENTATION WITH WRITTEN BACKGROUND DOCUMENT ON IMPLEMENTATION OF COASTAL ACT PROVISIONS RELATED TO AGRICULTURE (15 MINUTES)
8:50 - 9:05 A.M.	III. PANEL PRESENTATIONS (15 MINUTES EACH) A. Coastal Agricultural Trends Sandra Schubert, Undersecretary, California Department of Food and Agriculture
9:05 - 9:20 A.M.	B. Local Experience Addressing Coastal Agriculture Steven Monowitz, Deputy Director, San Mateo County Planning & Building Department
9:20 - 9:35 A.M.	C. Farmer Perspective on Coastal Agriculture Albert Straus, dairy farmer and President of Straus Family Creamery
9:35 - 9:50 A.M.	D. Non-Regulatory Techniques to Protect Agriculture Paul Ringgold, Vice President, Land Stewardship, Peninsula Open Space Trust
9:50 - 10:05 A.M.	E. Integration of Biological Principles and Agriculture Larry Ford, PhD., LF Rangeland Conservation Science
10:05 - 10: 15 A.M.	IV. BREAK (10 MINUTES)
10:15 - 11:15 A.M.	V. PUBLIC COMMENTS (60 MINUTES) The Chair will determine time limits for each speaker.
11:15 - 11:55 A.M.	VI. COMMISSION DISCUSSION AND QUESTIONS TO PANELISTS (40 MINUTES)
11:55 A.M. – noon	VII. WRAP UP (5 MINUTES)